• Mačke

MAČKE – PREVENTIVA
Na hišne ljubljenčke prežijo razne nevarnosti. Na nekatere lahko vplivamo in jih preprečujemo, nekatere pa žal lahko obravnavamo šele, ko se zgodijo. Za začetek lahko preprečimo nekatere kužne bolezni, ki so smrtno nevarne za naše muce. To so:
– mačja kuga
– mačja levkoza
– mačji nahod (herpes virus in calici virus)
– steklina
Proti tem boleznim obstajajo cepiva, ki živali zaščitijo, če jih pravilno in redno dajemo.

Plan cepljenj:
Starost: Cepljenje: 8 tednov Kužne bolezni (prvič)11-12 tednov Kužne bolezni (drugič)
16 tednov
Steklina

Muce lahko cepimo tudi proti mačji levkozi po predhodno opravljenem hitrem testu – če z virusom niso okužene – po protokolu za cepljenje proti kužnim boleznim.

Po tem programu potem naprej živali cepimo 1x letno.

Muce je dobro zaščitit tudi pred zajedavci (zunanjimi in notranjimi). Antiparazitike dajemo redno in s tem zaščitimo tudi sebe, ker je možen tudi prenos na ljudi.
Še nekaj besed o mačjem AIDS-u. Gre za zelo nevarno bolezen muc, ki jo povzroča virus FIV (soroden je človeškemu virusu HIV, vendar se NE PRENAŠA NA LJUDI, PRAV TAKO KOT ZA ČLOVEŠKIM NE ZBOLEVAJO HIŠNI LJUBLJENČKI). Danes še žal ne obstaja cepivo proti tej bolezni, jo je pa možno uspešno preprečevat s kastracijami in sterilizacijami, saj se bolezen najpogosteje prenaša s slino in krvjo preko ugriza med pretepom in parjenju. Na voljo imamo tudi teste s katerimi se odkrije okužba. To nam pomaga, ker potem vemo kako pristopit k zdravljenju ostalih bolezni pri FIV pozitivnih mucah, ki imajo zelo ogožen imunitetni status.

DIAGNOSTIKA
Če opazite, da je z vašo muco kaj narobe, bomo s pomočjo naslednjih preiskav poiskali vzrok:
– Klinični pregled
– Laboratorijske preiskave
– Ultrazvočne preiskave

– Rtg preiskave
– Koprološke preiskave
– Hitra diagnostika nekaterih kužnih in parazitarnih bolezni
– Mikroskopske preiskave
– Dermatološke preiskave
Le pravilna diagnoza pomeni pravilen pristop k zdravljenju.

KIRURŠKI POSEGI
Kastracija in sterilizacija sta dva kirurška posega, ki ju najpogosteje opravljamo. Z njima na prvem mestu dosežemo spolno neaktivnost mačk, ki preprečuje širjenje spolno prenosljivih in drugih kužnih bolezni, na drugem mestu poskrbimo, da se ne rojevajo nezaželeni mladiči, katere po navadi čaka kruta usoda. Kastrirani samci se umirijo, nehajo se potepat in zmanjša se tveganje nastanka poškodb. Prav tako se zmanjša rizik nastanka hormonsko pogojenih bolezni, med katere sodijo tudi nekatera rakasta obolenja. To velja tudi za muce. Pri njih pa je še ena velika korist sterilizacije in sicer s tem posegom preprečimo nastanek piometre oz. gnojnega vnetja maternice, ki se brez zdravljenja konča s smrtjo živali. Simptomi so pa ponavadi zelo dolgo skoraj nezaznavni.
Pri mačkih, ki so v hišah ali stanovanjih s tem posegom preprečimo potrebo po markiranju oz. označevanju teritorija (to pomeni, da ne lulajo povsod po stanovanju).
Opravljamo tudi nujne kirurške posege po poškodbah in pri raznih bolezenskih stanjih.

STOMATOLOŠKI POSEGI
Mačke so mesojede živali in temu je prilagojeno, med ostalim, tudi njihovo zobovje. Le-to je najbolj ogroženo pri domačih hišnih mucah zaradi njihovega načina prehranjevanja, ki v glavnem sestoji iz suhe (briketi, priboljški) in mokre hrane (konzerve).
Muce, ki večino časa jedo konzervirano hrano, imajo zelo pogosto težave z zobnimi oblogami. Te so najprej mehke in so idealno gojišče za bakterije, ki s časom povzročajo nastajanje zobnega kamna in zobne gnilobe. Zaradi zobnega kamna rado pride do raznih vnetij in temu posledično majanja ter izpadanja zob. Bolezni ustne votline so za žival zelo boleče in lahko resno ogrožajo zdravje oz. življenje živali.

URGENCA
Preko intenzivnega izobraževanja širimo in izpopolnjujemo svoje strokovno znanje na področju poškodb in veterinarske urgence. Pri obravnavi poškodovanih in življensko ogroženih pacientov se držimo protokolov, ki jih priporočajo vodilni strokovnjaki s tega področja.
Na žalost muce nimajo 9 življenj in psi si ne zližejo ran sami.

VEDENJE
Zaradi modernega načina življenja vezanega na stanovanjski prostor, se pri mucah pogosto razvijajo nezaželene oblike obnašanja. Če imate težavno muco, bomo skupaj poiskali rešitev.

SVETOVANJE
Ker nam je skrb za živali na prvem mestu, vam bomo svetovali glede pravilne prehrane, nege in oskrbe muc, ki so vaši družinski člani.