• Psi

PSI – PREVENTIVA
Na hišne ljubljenčke prežijo razne nevarnosti. Na nekatere od teh lahko vplivamo in jih preprečimo, nekatere pa žal lahko obravnavamo šele, ko se zgodijo.
Prva in najpomembnejša naloga je preprečevanje kužnih bolezni, ki so zelo nevarne in se po navadi končajo s smrtjo živali.

Pri psih so to: pasja kuga- parvoviroza- kužni hepatitis- parainfluenca- leptospiroza- steklina

K sreči lahko pse zaščitimo z rednim in pravilnim cepljenjem.
Plan cepljenja:

Starost: Cepljenje:
6 tednov Kužne bolezni (prvič)
9 tednov Kužne bolezni (drugič)
12 tednov Kužne bolezni (tretjič)
12 – 16 tednov Steklina
ali
8 – 9 tednov Kužne bolezni (prvič)
12 tednov Kužne bolezni (drugič)
12 – 16 tednov Steklina

Lastnik psa je lahko samo oseba starejša od 16 let. Psa se označi z mikročipom v starosti 2 mesecev oz. ob prvem stiku z veterinarjem. Izdamo potni list in ga vnesemo v Centralni register psov. Po zakonu je obvezno samo cepljenje proti steklini v starosti 3 – 4 mesecev. Cepljenje se ponavlja 1krat letno 3 leta zapored, nato se vakcinacijo izvaja na vsaka 3 leta.
Kužne bolezni so vedno prisotne (še posebej v urbanih sredinah), ter zelo ogrožajo necepljene pse. Tudi to cepljenje se ponavlja 1 krat letno.

Zdravje psov in ljudi ogrožajo tudi zajedavci (zunanji in notranji), ki jih je zelo enostavno odpravljati, predstavljajo pa resno nevarnost še posebno za otroke. Torej smo dolžni poskrbeti za preprečevanje in odpravljanje teh bolezni. Veliko naredimo tudi, če pobiramo iztrebke za našim kosmatincem.

DIAGNOSTIKA
Če opazite, da je z vašim kosmatincem nekaj narobe, bomo s pomočjo naslednjih preiskav poiskali vzrok.

-Klinični pregled
-Laboratorijske preiskave
-Ultrazvočne preiskave

-Rtg-preiskave
-Koprološke preiskave
-Hitra diagnostika nekaterih kužnih in parazitarnih bolezni
-Mikroskopske preiskave
-Dermatološke preiskave

V zadnjem času se veča število okužb psov s srčnimi glistami, ki so zelo nevarna parazitarna bolezen. K sreči lahko psa pravočasno zaščitimo pred njimi, lahko pa jih tudi odkrijemo in zdravimo preden se pojavijo prvi simptomi. Testiranje je še posebej priporočljivo, če ste bili s kužkom na morju in ni bil zaščiten.
Prav tako se veča število bolezni, ki jih prenašajo klopi. Tudi za te lahko opravimo teste, če obstaja sum na okužbo in lahko takoj pričnemo z zdravljenjem.

KIRURŠKI POSEGI
Kastracija in sterilizacija sta dva kirurška posega, ki ju najpogosteje opravljamo. Z njima na prvem mestu dosežemo spolno neaktivnost psov, ki preprečuje širjenje spolno prenosljivih in drugih kužnih bolezni, na drugem mestu poskrbimo, da se ne rojevajo nezaželeni mladiči, katere po navadi čaka kruta usoda. Kastrirani samci se umirijo, veliko manj so agresivni, ne bežijo od doma in manjše je tveganje nastanka poškodb. Prav tako se zmanjša tveganje nastanka hormonsko pogojenih bolezni, med katere sodijo tudi rakasta obolenja spolnih organov. To velja tudi za psičke. Pri njih je dodatna velika korist sterilizacije preprečitev nastanka piometre oz. gnojnega vnetja maternice, ki se brez zdravljenja konča s smrtjo živali. Simptomi so pa ponavadi zelo dolgo skoraj nezaznavni.

Opravljamo tudi nujne kirurške posege po poškodbah in pri raznih bolezenskih stanjih.

URGENCA
Preko intenzivnega izobraževanja širimo in izpopolnjujemo svoje strokovno znanje na področju poškodb in veterinarske urgence. Pri obravnavi poškodovanih in življensko ogroženih pacientov se držimo protokolov, ki jih priporočajo vodilni strokovnjaki s tega področja.
Na žalost muce nimajo 9 življenj in psi si ne zližejo ran sami.

REPRODUKCIJA
Tudi to je področje, ki ga širimo in izpopolnjujemo. Nudimo pomoč na vseh korakih reprodukcije psov. Z ovulacijskimi testi, jemanjem nožničnih brisov in pošiljanjem vzorcev krvi na preiskavo določitve vrednosti progesterona ugotovimo kateri je pravi čas za parjenje psičk. Nato z ultrazvočno diagnostiko spremljamo nosečnost in po potrebi pomagamo pri porodu. Poskrbimo za svetovanje pri negi mladičev in izdelavo programa cepljenja.

STOMATOLOŠKI POSEGI
Psi imajo plenilsko zobovje, ki je prilagojeno njihovemu načinu prehrane. Ni pa prilagojeno načinu življenja domačega psa, ki se ponavadi prehranjuje z briketirano ali konzervirano hrano. Zaradi konzistence takšne hrane se zobje ne čistijo zadosti in se nabirajo najprej mehke obloge, ki se s pomočjo bakterij spreminjajo v zobni kamen. To pa naprej povzroča različna obolenja ustne votline, ki lahko pripeljejo do izgube zob, resnih bolezni in celo smrti živali. Sama obolenja so zelo boleča.
Priporočamo redno – dnevno – ščetkanje zob, ob nastanku zobnih oblog ali kamna pa jih odstranimo v splošni narkozi. Po potrebi opravimo tudi druge stomatološke posege.

VEDENJE / MALA ŠOLA PASJEGA JEZIKA
Tudi na področju pasjega behaveorizma (pasja psihologija) se redno izobražujemo in iščemo najbolj uspešne načine odpravljanja nezaželenih oblik obnašanja (strah, agresija, neubogljivost, dominanca,…). Eno je vzgoja, drugo pa šolanje psa. To pomeni, da če je pes šolan, ne pomeni nujno, da je tudi vzgojen. Vzgoja je zelo pomembna za prijetno sobivanje živali in ljudi. In tu ne mislim samo pasjih skrbnikov, ampak tudi okolice, ki ni vedno ljubiteljsko nastrojena do psov.

SVETOVANJE
Ker nam je skrb za živali na prvem mestu, vam bomo svetovali glede pravilne prehrane, nege in oskrbe kužkov, ki so vaši družinski člani.