Sterilizacija in kastracija psov in mačk

Zakaj sterilizirati in kastrirati štirinožne kosmatince?
Razlogov je več. Pri mucah je zastrašujoč podatek, da ima lahko mačka na svoj 6. rojstni dan že 20.000 potomcev. Imamo dovolj toplih domov za vse?

Zakonska obveza skrbnika živali je, da prepreči rojstvo nezaželenih živali. Nepotrebna ali neprimerna usmrtitev živali sodi po Zakonu o zaščiti živali med mučenje živali.

Sterilizacija samic (psic in mačk) pred prvo gonitvijo močno zmanjšuje verjetnost razvoja tumorja na mlečnih žlezah, jajčnikih in maternici.
Mit o tem, da mora imeti psica ali mačka vsaj enkrat v življenju leglo, je lahko torej škodljiv. S sterilizacijo se izognemo zelo pogostemu vnetju maternice (pyometra), ki lahko resno ogrozi življenje samice in terja urgentno sterilizacijo.

S kastracijo mačkov se zmanjša ali prekine potepuške pohode, pretepe in s tem povezane poškodbe, označevanje teritorijev.
Z držanjem mačje populacije pod kontrolo se zmanjšuje prenos nalezljivih bolezni, posebej velja omeniti mačjo levkozo in mačji AIDS, ki sta pogosta in za mačke pogosto pogubna.

Z držanjem mačje populacije pod kontrolo se zmanjšuje prenos nalezljivih bolezni, posebej velja omeniti mačjo levkozo in mačji AIDS, ki sta pogosta in za mačke pogosto pogubna.

Kastracija psov je prav tako priporočljiva metoda za preprečevanje nekaterih vedenjskih težav, kot je npr. agresivnost do drugih samcev. To je še posebej moteče v naseljih, kjer je populacija psov velika. S pravočasno kastracijo se zmanjša tveganje za razvoj raka na modih in prostati pri starejših psih.

Kdaj opraviti poseg?
Pri mačkah in mačkonih velja doktrina, da je sterilizacijo smiselno opraviti že pri starosti 4 mesecev oz., ko doseže njihova telesna teža vsaj 1 kilogram. Psice naročamo na poseg v starosti 6 mesecev, pse pa kastriramo nekje v starosti 6 mesecev. Pri psih, kastriranih po dopolnjenem 2. letu starosti, lahko potepuštvo in ostala neželjena obnašanja kljub kastraciji ne izginejo, ker jim preidejo v navado. Pri mačkih se nezaželeno obnašanje odpravi s kastracijo v kateremkoli obdobju njihovega življenja.

Kaj bi morali vedeti o posegu?
Posege opravljamo pri zdravih, teščih živalih v splošni narkozi. Priporočljivo je, da se jih vsaj kakšen teden pred operacijo razglisti, če že dlje časa niso dobile zdravila proti notranjim zajedavcem.

Kaj pa po posegu?
Živali po kastraciji in sterilizaciji so bolj umirjene in predvsem samci, predvsem psi, bolj vodljivi in poslušni. Mački se držijo doma, če gre za prostoživeče mačkone, hišni pa ne markirajo. Opozoriti velja, da se s posegom zveča tveganje za nastanek debelosti – telesno težo držimo pod kontrolo predvsem z zmanjšanjem obroka hrane, z vnosom hrane manjše kalorične vrednosti in telesno aktivnostjo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Solve : *
29 + 16 =